Headlines

Bouwsector bestrijdt de crisis met digitale werven en verduurzaming

Merchtem, 26 maart 2021. De bouwsector is één van de sectoren die door de uitbraak van Covid-19 in maart 2020 volledig tot een halt kwam. Toch is het veruit één van de meest veerkrachtige sectoren in ons land. In de nieuwste episode van de 1,5 Meter Sessies gaat Bart Lombaerts er dieper op in samen met Véronique Vanderbruggen (Confederatie Bouw) en Jozef Hessel (architect A1AR).

Waar het coronavirus in vele sectoren voor negatieve effecten zorgde, is er een positieve trend die onder druk van de pandemie een tandje hoger schakelt. “Sinds een vijftal jaar zijn we al zwaar aan het inzetten op de digitalisering van processen”, vertel Véronique Vanderbruggen, Directeur Public Relations bij Confederatie bouw. “Meer digitaal vergaderen en werken met virtuele apps voor bezoeken zijn nog maar het topje van de ijsberg. Het gaat ook over connectief kunnen communiceren vanop de werf aan de hand van onder meer drones. Maar de belangrijkste trend is de popularisering van BIM in onze sector. BIM is een digitaal platform dat dienst doet als een soort digitale werf. Je geeft alle gegevens in, van prijzen over tijd tot materialen, en probeert op die manier fouten te ontdekken én te voorkomen.”

Organisatie en planningen onder druk

De eerste golf zorgde er van de ene dag op de andere voor dat bouwbedrijven en architectenbureaus de deuren moest sluiten. “De impact van de eerste lockdown was niet zozeer voelbaar in het feit dat we niet konden werken”, vertelt Véronique Vanderbruggen. “Het grootste probleem was dat we gedurende 8 weken geen voorbereidend werk konden doen en geen offertes konden maken. Bij de heropstart in mei konden getekende contracten verder uitgevoerd worden, maar voelden aannemers de weerslag van het gebrek aan bezoeken, verkopen en offertes.”

Ook bij de architectenbureaus was de impact van de eerste lockdown meteen voelbaar. Jozef Hessel, zaakvoerder en architect bij A1AR, legt uit: “Heftig is een understatement omdat we niet meteen wisten hoe we verder moesten. Wij hebben daarom besloten om 1 week te sluiten zodat we alle zaken op een rijtje konden zetten. Zo zorgden we ervoor dat enerzijds de rust in het team terugkeerde en anderzijds gaf dit ons tijd om bij iedereen thuis een bureau te installeren. Dat was voor ons een slimme zet.”

Trend naar verduurzaming

Ook verduurzaming zit serieus in de lift bij de bouwsector. Voor Jozef Hessel gaat dat om te beginnen over de manier waarop er met het team wordt omgegaan. “Duurzaamheid begint bij je team. Een architect die zijn eigen creatieve ego boven de duurzaamheid van het team plaatst, kan ik maar moeilijk begrijpen. Je kan niet verkondigen dat je op een duurzame manier wilt werken terwijl je geen duurzame relatie hebt met je medewerkers. Daarom geloof ik in PPP. Als we inzetten op onze mensen, dan ontstaan er ook duurzame projecten. De profit is daar een logisch gevolg van.”

Op zoek naar meer inspiratie of geweldige cases?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!