Cases
La Compagnie du Bois Sauvage

Trots op… een van de allereerste CSRD-rapporten (en ons eerste)

Eind maart waren er naar schatting in heel Europa nog maar enkele tientallen CSRD-rapporten gepubliceerd. Dat van La Compagnie du Bois Sauvage was er daar eentje van. En daar zat SPYKE voor iets tussen.

Bedrijf

Holding

Content type

CSRD-rapport

Doelgroep

Prospects, klanten, medewerkers

Even ter herinnering: voortaan zijn beursgenoteerde bedrijven en financiële instellingen in Europa verplicht om te rapporteren over de inspanningen die ze leveren op het vlak van milieu (E), sociale aspecten (S) en governance (G). Dat was al eerder het geval, maar de regels waaraan die rapportering moet voldoen, zijn verstrengd volgens de CSRD-richtlijn.

Sinds maart 2025 worden de eerste CSRD-rapporten dan ook gepubliceerd, waaronder dat van holding La Compagnie du Bois Sauvage, dat participaties bezit in onder andere chocoladespecialisten Neuhaus, Jeff de Bruges en Artista. SPYKE realiseerde het samen met Reputations en ContentMoon, en daar zijn we best trots op… Het was namelijk een project waarbij we de modellen uit het boek Do Tell konden inzetten.

Workshops voor de volledigheid en de prioriteiten

Hoe het traject verliep? Eerst en vooral achterhaalden we met behulp van een aantal workshops welke initiatieven er zijn en wat de belangrijkste elementen in het verslag moesten zijn. De CSRD-regelgeving verplicht immers om een aantal zaken te bespreken, maar zegt niet waaraan veel of weinig aandacht besteed moet worden. Logisch, dat verschilt bedrijf per bedrijf.

Net daarom is het zo belangrijk deze oefening juist te doen. Zo vermijd je dat je een foute focus legt, en misschien zelfs greenwashing verweten wordt. Een voorbeeld? Nogal wat bedrijven vinden het belangrijk om goede doelen te steunen. Heel goed, maar het heeft slechts een beperkte impact op de verantwoordelijkheid van dat bedrijf op ESG-vlak.

CSRD-report La Compagnie du Bois Sauvage

Story clusters en story items bepalen

Onze aanpak bestaat uit het bepalen van de story clusters, waaronder zich verschillende story items bevinden. Vervolgens matchen we die met de inhoudstafel die bepaald is door de auditor. Die moet er natuurlijk voor zorgen dat alle mogelijke elementen besproken worden. Content verrijkt dus de rapporteringsteksten en -data die de basis van een CSRD-rapport vormen.

Vaak blijkt trouwens dat de auditor heel tevreden is met het voorstel van story clusters en story items. Zeker in de huidige situatie, waarin bedrijven hun hele ESG-huishouden nog niet op orde hebben, is content nodig om de leemtes die er nog zijn op te vullen. Niet over alles bestaat data, maar idealiter heb je wel al een ambitieniveau bepaald. Of een reden waarom je ergens nog niet over gaat rapporteren. “Bridging the gaps”, noemde de CFO van La Compagne du Bois Sauvage het.

TT

Samenwerken met een CFO en een auditor is voor content professionals niet alledaags, maar onze ervaring is dat we zeer complementair kunnen zijn. Op voorwaarde dat er respect is voor elkaars competenties. En dat was bij dit project zeker het geval.

Zo ervaarden zowel de auditor als de CFO onze input als een echte toegevoegde waarde. Niet alleen omwille van het overbruggen van de gaten die er nog in de verslaggeving zaten, maar vooral omwille van het feit dat we verhaal en menselijkheid in het rapport brachten. Een welkome afwisseling voor de talrijke data.

Dat deden we met interviews met de CEO’s van de belangrijkste participaties, maar ook door enkele medewerkers aan het woord te laten over hoe zij bepaalde initiatieven ervaren. Denk maar aan een medewerkers op de cacaoplantage in Ecuador of iemand die in de chocoladefabriek van Artista werkt.

CSRD-report La Compagnie du Bois Sauvage

 

Tot slot – en dat is misschien the finishing touch – deden we ook de eindredactie van de rapporteringsteksten. Het is immers cruciaal dat die qua tone of voice perfect in lijn liggen met de andere content.

Eens de teksten klaar én gevalideerd waren door de auditor, was het tijd voor vertaling en design. We gingen voor een design dat de huisstijl van La Compagnie du Bois Sauvage respecteerde, maar focuste op sterke beelden en een licht afwijkend design voor de content. Zo werd meteen duidelijk wat verslag en wat content was. Om duimen en vingers van af te likken…

Op zoek naar meer inspiratie of geweldige cases?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

    Pauze: hoe één magazine talloze doelgroepen kan smaken

    Volgende project