Story clusters en story items bepalen
Onze aanpak bestaat uit het bepalen van de story clusters, waaronder zich verschillende story items bevinden. Vervolgens matchen we die met de inhoudstafel die bepaald is door de auditor. Die moet er natuurlijk voor zorgen dat alle mogelijke elementen besproken worden. Content verrijkt dus de rapporteringsteksten en -data die de basis van een CSRD-rapport vormen.
Vaak blijkt trouwens dat de auditor heel tevreden is met het voorstel van story clusters en story items. Zeker in de huidige situatie, waarin bedrijven hun hele ESG-huishouden nog niet op orde hebben, is content nodig om de leemtes die er nog zijn op te vullen. Niet over alles bestaat data, maar idealiter heb je wel al een ambitieniveau bepaald. Of een reden waarom je ergens nog niet over gaat rapporteren. “Bridging the gaps”, noemde de CFO van La Compagne du Bois Sauvage het.
TT
Samenwerken met een CFO en een auditor is voor content professionals niet alledaags, maar onze ervaring is dat we zeer complementair kunnen zijn. Op voorwaarde dat er respect is voor elkaars competenties. En dat was bij dit project zeker het geval.
Zo ervaarden zowel de auditor als de CFO onze input als een echte toegevoegde waarde. Niet alleen omwille van het overbruggen van de gaten die er nog in de verslaggeving zaten, maar vooral omwille van het feit dat we verhaal en menselijkheid in het rapport brachten. Een welkome afwisseling voor de talrijke data.
Dat deden we met interviews met de CEO’s van de belangrijkste participaties, maar ook door enkele medewerkers aan het woord te laten over hoe zij bepaalde initiatieven ervaren. Denk maar aan een medewerkers op de cacaoplantage in Ecuador of iemand die in de chocoladefabriek van Artista werkt.